Doepark de Hagen

NATUURHUS ALMELO

Doepark De Hagen, met daarin het Natuurhus, in het centrum van Almelo, is 1,9 ha groot, bijna 20000 m2. Het is een geweldige plek om een park te realiseren waar jong en oud terecht kan. Lees hieronder meer over het Doepark.

Tevens is het Doepark ook een kwetsbare plek zo dicht bij het uitgaansleven, waardoor je ook wel eens last hebt van vernielingen of achtergelaten flesjes bier of glasscherven.

Het Doepark

Het Doepark is een multifunctioneel park, een park waar natuur, cultuur, milieu, educatie, ontspanning, horeca en duurzaamheid samen komen. In het park is onder andere een uitdagende waterspeelplek voor kinderen, waar veel gebruik van wordt gemaakt. Ook de analemmatische zonnewijzer van AstronA heeft in juli 2022 een plek gekregen op het grote grasveld langs de wadi (Water Afvoer Drainage en Infiltratie) En er is een moestuin aangelegd, waar je kennis kunt nemen van groei en bloei en de oogst van verschillende gewassen.

Het Doepark is een plek voor jong en oud om contact te maken met de natuur. Er worden evenementen gehouden zoals de tot op heden zeer geslaagde oogstfestivals maar denk ook aan natuurmarkten en kinderactiviteiten. Verder zijn er buitenlokalen waar leerlingen van basis- en voortgezet onderwijs les kunnen krijgen over verschillende natuuronderwerpen.

Om dit park te onderhouden heb je nogal wat man(vrouw)kracht nodig. We mogen ons gelukkig prijzen met een grote groep enthousiaste vrijwilligers. Voor hen is het belangrijk te weten wat er zoal gedaan moet worden. Om dat in goede banen te leiden hebben wij een parkwerkgroep, die elke week in het park aan het werk zijn. Het is de bedoeling dat zij aan de hand van een uitgebreid onderhoudsplan de vrijwilligers aansturen in alle werkzaamheden. Maar de parkwerkgroep is ook de groep die contacten heeft met het bestuur, de gemeente, de wijkagent en andere instanties.

Bomen, struiken, grasvelden met daarin verschillende kruiden, een moestuin, speelvoorzieningen, betonpaden, open water en kunstwerken. Al deze onderdelen vragen om onderhoud.
– bomen: overlasttakken verwijderen, gevaarlijk valhout verwijderen
– struiken: snoeien
– grasvelden: maaien, blad verwijderen, her inzaaien
– moestuin: mesten, omspitten, planten, oogsten, hekwerk controleren
– waterspeelplaats: alle toestellen en speelplekken controleren op veiligheid, de pomp wekelijks controleren
– parkmeubilair: controleren op veiligheid, splinters e.d.
– betonpaden: schoonvegen/reinigen i.vm. de veiligheid
– de vijver: alg, takken en zwerfafval verwijderen
– kunstwerken: jaarlijks reinigen
– bij extreem droge zomer zal er ook dagelijks water gegeven moeten worden. Etc. etc.

Naast deze werkzaamheden staan er nog enkele projecten op stapel, zoals hieronder aangegeven. Al met al prachtige uitdagingen om op deze schitterende plek het Doepark te beleven voor jong en oud!

Verdere projecten zijn

  • de bouw van een vleermuiskelder,
  • een natuur- en milieu-educatieve wandelroute door het park en de directe omgeving
  • een collector-app op je telefoon waarmee je op elke plek in het park alle informatie kunt vinden van een boom, struik of kruid waar je voor staat (via gps locatie herkenning, QR code’s of de transponder-techniek).
 

Historie en weetjes Doepark

De bodem als basis

De bodemsamenstelling in het Hagenpark is oorspronkelijk een beekeerdgrond. Een door de mens door bewerking en bemesting ontstane zwarte bovenlaag met daaronder een variatie aan zandafzettingen en oude veenlaagjes en kleilagen van de vroegere Almelose Aa, toen dit riviertje zich nog slingerend en regelmatig overstromend kon gedragen. Die kleilagen, afgezet bij vroegere overstromingen, zorgen nu dat het regenwater niet snel wegzakt en kunnen ook een horizontale grondwaterstroom opleveren richting de Almelose Aa.

Beplanting

Het beplantingsplan voor Doepark de Hagen (voormalig Hagenpark) is voorzien van zo veel mogelijk inheemse beplanting. Dat zijn planten die van nature thuis horen in de omgeving van Almelo en in het park passen bij de specifieke groeiplaats (= Niche). Inheemse planten hebben de hoogste ecologische waarden. Oikos is Grieks voor ‘huis’ en dat is wat de eco(afgeleid van oikos)logie bestudeert. Hoe meer variatie in het ecosysteem van een park, hoe meer groei- en leefplekken (Niches) je creëert voor planten en dieren.

Historie

De plek van Doepark de Hagen (voormalig Hagenpark) heeft een historie van natuur, landbouw, wonen en industrie (eerst molen en later textiel). Het is in het verleden ook een parkeerplaats geweest voor het vroegere St. Elisabeth ziekenhuis, met zo hier en daar groene plantvakken. Vanaf de jaren ’80 is het een stadspark. Wil je meer weten over de historie in relatie tot het park? Vraag dan naar de informatieve wandeling door het Doepark met een van de gastdames- of heren. Zij kunnen ook vragen beantwoorden over het Doepark en het Natuurhus.
Voor kinderen is er een speciale wandeling met vragen over het Doepark. Ook daar kun je een gastdame- of heer voor vragen in het Natuurhus.

Documentatie bij de ontwikkeling van Doepark de Hagen

Educatie is heel erg belangrijk voor ons, graag faciliteren we en denken we mee. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken!